Çok sayıda çevresel, ilaç ve gıda ile ilgili faktör anormal bir bedensel tepkiye neden olabilir.
Bunlara ve diğer maddelere (alerjenler olarak adlandırılır) karşı alerjik reaksiyonlar, solunum problemleri (alerjik rinit, göğüs ağrıları, hırıltı), cilt tahrişi, zayıf nabız ve mide bulantısına neden olabilen anafilaksi dahil olmak üzere birkaç farklı reaksiyona neden olabilir.
Ne tür bir alerjiyle uğraştığınıza bakılmaksızın, uygun tedaviyi almak, durumunuzu yönetmede fark yaratabilir. Peki, alerji aşısının sizin için bir tedavi olup olmadığını nasıl anlarsınız? Öğrenmek için, alerjilerin nasıl çalıştığını, hangi alerji iğnelerinin yardımcı olduğunu ve bunlardan kimlerin fayda görebileceğini inceleyelim.
Alerjiler nasıl çalışır?
Alerjik reaksiyonlar, vücudunuzun çeşitli hastalık ve hastalık biçimleriyle savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminizin aşırı tepkisinden kaynaklanır. Bağışıklık sistemi zararlı bakterilere, virüslere veya diğer yabancı maddelere tepki gösterdiğinde, onları tanımlamaya ve etkisiz hale getirmeye yardımcı olacak antikorlar oluşturur. Alerjilerde, bağışıklık sisteminiz alerjen adı verilen çeşitli maddeleri zararlı olarak yorumlar ve bunlara karşı anormal bir tepki oluşturarak alerjik tepkilerinizin belirtilerine yol açar.
Evcil hayvan kepeği (kuru cilt pulları), idrar veya tükürük evcil hayvan alerjilerine yol açar. Birçok gıda (fındık, buğday, soya, balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve süt), lateks ve bazı ilaçlar (penisilin veya ilgili antibiyotikler) birçok insanda alerjiye yol açan alerjen örnekleridir.
Alerji aşıları ne işe yarar?
Alerjen immünoterapisi olarak da adlandırılan alerji aşıları, aşılara benzer bir şekilde çalışır ve sizi kademeli olarak artan dozlara maruz bırakarak vücudunuzu belirli bir alerjene tolerans veya bağışıklık geliştirmesi için eğitmeye yardımcı olur. Altı aya kadar haftada iki defaya kadar alerjen sayısına kontrollü bir şekilde maruz kalmayı yavaş yavaş oluşturan enjeksiyonlardan oluşan bir birikim aşaması olarak bilinen süreçle başlar.
En etkili doza ulaştığınızda, enjeksiyonlar arasında (iki hafta ila bir ay arayla) daha uzun süreler görecek olan bakım aşamasındasınız. Semptomlar birikme aşamasında azalabilir, ancak idame dozlarının önemli iyileşmeleri fark etmeye başlamasından sonra bir yıl kadar sürebilir. Alerjen immünoterapisi etkili ise beş yıla kadar devam edebilir.
Ne kadar süredir alerjiniz var: Bu alerjiyle ne kadar süredir uğraştığınız, tedavinin ne kadar iyi sonuç verdiğini etkileyebilir.
Ne kadar şiddetlidir: Ne kadar şiddetliyse tedavisi o kadar zor olabilir
Diğer tedaviler bunu ne kadar etkili yönetiyor: İlaçlardan veya diğer tedavilerden başarı alıyorsanız, bu yöntem yararlı olmayabilir.
Tedaviye ayırabileceğiniz zaman: Erken aşamada haftada iki kereye kadar çekim yaptırmanız gerekecek, bu nedenle zaman yönetimi önemli olacaktır.
Bu aşılar evcil hayvan, ev tozu akarı, küf veya polen alerjisi olan ve bal arıları, yaban arıları, eşek arıları ve sarı ceketler gibi böceklerden zehirlenen kişiler için iyidir.
Alerji aşıları, lateks, ilaç veya gıda alerjileri ile uğraşan kişiler için etkili değildir. Reaksiyonları önlemek için bu tetikleyicilerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Çocuklar ve yetişkinler alerji aşılarından fayda görebilirken, beş yaşın altındaki çocukların, işbirlikleriyle ilgili olası sorunlar ve eklem semptomlarıyla ilgili sorunlar nedeniyle, genellikle bu aşıları yaptırmaları önerilmez.