Böcek sokmaları genellikle küçük rahatsızlıklar arasında gösterilir. Ancak alerjisi olan kişilerde ciddi reaksiyonlara neden olabilirler.
Alerjik reaksiyonları tetikleyebilen böcekler arasında bal arıları, sarı ceketler, eşek arıları ve ateş karıncaları bulunur. Soktuklarında deriye zehir enjekte ederler.
Bir çocuk ilk kez sokulduğunda, genellikle alerjik reaksiyonlar olmaz. Alerjik reaksiyonlar genellikle ikinci kez sokulduğunda, hatta daha sonraki sokmalarda ve ısırmalarda olur.
Çocuğunuzun böcek sokmasına karşı alerjik reaksiyon göstermiş olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu arayın. Doktor, genellikle bir böcek sokmasıyla ne olduğu ve bir alerjik reaksiyonla ne olduğu arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuzun alerjisi varsa, doktor şiddetli reaksiyon durumunda kullanılması için epinefrin oto enjektörleri reçete edecektir.
Böcek Sokması Alerjisinde Ne Olur?
Birisininin böcek sokmasına alerjisi varsa, vücudun normalde enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sistemi, böceğin zehirindeki proteinlere aşırı tepki verir. Sokulduğunda, vücut bu proteinleri zararlı istilacılar olarak görür.
Bağışıklık sistemi, istilacıyla savaşmak için çok çalışarak tepki verir. Bu, vücutta histamin gibi kimyasalların salındığı alerjik bir reaksiyona neden olur. Bu durum, aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:
Ciddi bir alerjik reaksiyona anafilaksi denir. Anafilaksi farklı zamanlarda farklı semptomlara neden olabilir. Aşağıdaki gibi bir reaksiyonlar, anafilaksi olarak kabul edilir:
Nefes almada zorluk, tekrarlayan kusma, bayılma veya boğazda sıkışma gibi ciddi semptomlar
veya
Karın ağrısı ile birlikte kusma veya öksürük ile birlikte kurdeşen.
Anafilaksi, daha az şiddetli bir reaksiyonla başlayabilir, ancak bunlar hızla daha da kötüleşebilir. Tedavi edilmeyen anafilaksi yaşamı tehdit edebilir. Anafilaksisi olan bir kişinin hemen enjekte edilebilir epinefrin ile tedaviye ihtiyacı vardır.
Böcek Sokması Tepkileri Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuğunuza böcek sokması alerjisi teşhisi konduysa, şiddetli bir reaksiyon durumunda daima iki epinefrin oto-enjektörü bulundurun. Çocuğunuzda boğaz şişmesi veya nefes almada güçlük gibi ciddi alerjik semptomlar başlarsa:
Epinefrin otomatik enjektörünü hemen verin. Alerjik reaksiyonda her saniye önemlidir.
Ardından çocuğunuzu acil servise götürmek için 112’yi arayın. Çocuğunuzun tıbbi gözetim altında olması gerekir çünkü en kötüsü geçmiş gibi görünse bile ikinci bir ciddi semptom dalgası olabilir.
Bir epinefrin otomatik enjektörü, küçük, taşıması kolay bir kap içinde gelir. Kullanımı basit. Doktorunuz size nasıl kullanılacağını gösterecektir. Yeterince büyük olan çocuklara kendilerine nasıl enjeksiyon yapacakları öğretilebilir.
Doktorunuz ayrıca bazı durumlarda çocuğunuza antihistaminikler vermenizi isteyebilir. Ancak her zaman ciddi bir reaksiyonu epinefrin ile tedavi edin. Ciddi reaksiyonlarda asla epinefrin yerine antihistaminikler kullanmayın.
Akrabalar ve okul yetkilileri de dahil olmak üzere, çocuğunuza bakan herkesle acil durum planlarını paylaşın. Okulda ciddi bir tepki olması durumunda, enjekte edilebilir epinefrinin her zaman mevcut olduğundan emin olmak da dahil olmak üzere, birlikte bir plan üzerinde anlaşın. Çocuğunuz epinefrini taşıyacak kadar büyükse, bir dolapta değil, her zaman çocuğunuzun yanında olan bir çantada veya sırt çantasında olmalıdır.
Ebeveynler Nasıl Yardımcı Olabilir?
Böcek sokmalarına karşı alerjik reaksiyonları önlemenin en iyi yolu, ilk etapta sokulmaktan kaçınmaktır. Çocuğunuza şunları öğretin:
Çocuğunuz sokulursa ve deride bir iğne kalırsa, iğneyi deriden sıyırmak için tırnağınızı veya kredi kartınızı kullanın. İğneyi hızlı bir şekilde çıkarmak, vücuda daha fazla zehir girmesini önlemeye yardımcı olabilir. Cımbız kullanmayın çünkü daha fazla zehrin serbest kalmasına neden olabilirler.
Çocuğunuzun alerji aşısı yaptırma konusunda bir alerji uzmanına gitmesi gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşun. Bunlar, vücudun böcek zehirine daha az tepki vermesine yardımcı olabilir ve bu da ciddi bir reaksiyonu daha az olası hale getirebilir.