Kış mevsimi nihayet geldi. İnsanlar kışın tadını çıkarırken, soğuk günlerde vücudun ihtiyaç duyduğu sıcaklığı vücudunuza vermek de aynı derecede önemlidir. Aksi takdirde, kişi kışı soğuk algınlığı veya grip, eklem ağrısı, astım, kalp hastalığı, cilt kuruluğu gibi kış kaynaklı hastalıklarla yatakta geçirmek zorunda kalabilir.
Sıcaklık düştüğünde, bir bireyin vücudunun metabolik aktivitesi de enerjiyi korumak ve vücudu sıcak tutmak için yavaşlar. Bu, bir kişinin kış mevsiminde kendini uykulu veya uyuşuk hissetmesinin nedenlerinden biridir.
Kış hazırlığı sadece kalın giysiler ve oda ısıtıcılarından ibaret değildir ve yemek de bunun büyük bir parçasıdır. Doğru yiyecek çeşitliliği ile kişi bağışıklığı çok hızlı bir şekilde güçlendirebilir ve kış aylarında vücudu sıcak tutabilir ve kendini koruyabilir.
Sağlıklı Kış Yemeği
Aşağıda, bir kişinin sağlık ve iyilik için diyete eklemesi gereken birkaç gıda maddesi listelenmiştir.
YUMURTA
Yumurtalar tüm kış boyunca büyük talep görüyor. Enerjinin güç merkezidirler ve vücudu sıcak tutmaya yardımcı olan proteinler, yağlar ve vitaminler açısından oldukça zengindirler. Kışın yumurta yemek, beslenme ve daha iyi bağışıklık ile yüklü çok ihtiyaç duyulan gücü sağlar.
MEYVELER
Kış, birçok lezzetli, sulu ve renkli meyve için güzel bir mevsimdir. Bu mevsim meyveleri zengin besin kaynaklarıdır ve sizi mevsim boyunca zinde tutacaktır. Bir birey, ara öğün atıştırmalıkları olarak meyve yiyebilir. İnsanlar salatalarına nar, ananas, elma, kivi ekleyerek hem sağlığın hem de lezzetin tadını çıkarabilirler. Diyete meyve eklemek her zaman iyi bir fikirdir.
KÖKLÜ SEBZELER
Şalgam, pancar, tatlı patates, turp gibi köklü sebzeler, sindirim güçleri daha yavaş olduğundan ve daha fazla ısı ürettiğinden vücudu sıcak tutar. Bu kök sebzeler sıcak çorba yapmak için kullanılabilir ve salata olarak kullanılabilir.
SADE YAĞ
Sade yağ, vücuda çok ihtiyaç duyulan sıcaklığı sağlayan en kolay sindirilen yağlardan biridir. Sadece ısı değil, aynı zamanda sindirime de yardımcı olur, kabızlığı önler, bağışıklığı artırır ve soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlar. Dal ve köriye birkaç damla yağ dökülebilir veya yemek hazırlamak için de kullanılabilir.
KURU MEYVELER
Kaju, badem, kuru üzüm gibi kuru meyveler vücutta ısı üretir. Ayrıca demir ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan anemi ve diğer hastalıkları iyileştirmede de faydalıdırlar. Tek yapmanız gereken onları çiğ yemek veya süte karıştırmak.
YULAF EZMESİ
Meyve ve kuru meyvelerle dolu bir kase sıcacık mısır gevreği, kış aylarında güne başlamak için harika bir fikir. Yulaf ezmesi oldukça besleyici, lezzetli ve sağlıklıdır.
Yulaf birçok tahıl içerir ve uzun süreli enerji veren ve aynı zamanda vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan en iyi karbonhidrat kaynağıdır. Yulaf ayrıca bağışıklığı artırmasıyla bilinir ve içlerinde bulunan lifler kalp için oldukça faydalıdır. Yulaf ezmesi çeşitli sağlık yararları sunar ve kilo vermeye de yardımcı olur.
ZENCEFİL
Zencefil, kış aylarında vücudu sıcak tutmaya yardımcı olan termojenik özelliklere sahip olmasıyla bilinir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırmaya ve kan akışına yardımcı olur.
ÇORBA
Çorbalar çok popülerdir ve kışın en iyi yemeklerinden biridir. Havuçlu sebze çorbası, brokoli, ıspanak, mantar ve herkes tarafından sevilen domates çorbası gibi çeşitli besleyici sebzeler ve daha birçok sağlıklı malzeme çorbaların hazırlanmasında kullanılabilir. Bu sebzelerin birçok besinsel faydası vardır ve kışın vücudu sağlıklı tutar.
Bir tutam karabiberli tavuk çorbası, soğuk algınlığı ve boğaz tahrişini tedavi etmek için çok iyi bir seçenektir.
BAL
Bal düzenli olarak tüketildiğinde vücudu sıcak tutar. Bal, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için soğuk algınlığı, öksürük ve griple mücadelede de faydalıdır. Sabahları biraz bal yudumlamak veya ılık suda içmek formda ve sıcak kalmanın iyi bir yoludur.
ÇAY
İnsanlar kışın sıcak bir fincan çay içmeyi severler. Zencefil ve kakule çayı herkesin favorisidir. Çaya biraz limon eklemek bağışıklığı artıracaktır. Yeşil çay da çeşitli sağlık yararları sağlar.