Temiz hava, seyahat yerleri ararken temel faktörlerden biri haline geliyor. Neyse ki, kirlilikle mücadelede başarılı olan pek çok yer var. Hangileri? İşte dünyanın en temiz havasına sahip ilk yedi şehri.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir. Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor.
Reykjavik, İzlanda
Reykjavík, İzlanda'nın en büyük şehri ve başkenti olmasına rağmen, ülkedeki en temiz şehir unvanını gururla taşıyor. Yıllık 1,9 µg/m³ PM2,5 seviyeleri ile, daha fazla alternatif enerji kaynağı kullanmaya odaklanması sürpriz olmamalı.
Launceston, Avustralya
Tazmanya'nın kuzeyindeki bir şehir olan Launceston, hava kirliliğinin en az olduğu başka bir bölge. Yıllık PM2.5 seviyeleri on iki aylık dönemde yaklaşık 3.68 µg/m3'e ulaşır.
Honolulu, Hawaii
Hawaii'nin başkenti önemli bir turizm merkezi olmasına rağmen, hala dünyanın en temiz havasına sahip şehirlerinden birine sahiptir. Yapılan ölçümler bu alandaki PM2.5 seviyesinin yıllık 4.04 µg/m3 civarında olduğunu gösteriyor ki bu mükemmel bir sonuç.
Bergen, Norveç
Renkli Bergen kasabası, dünyanın en iyi hava kalitesine sahip şehirlerinden bir diğeri. PM2.5 seviyeleri yılda yaklaşık 4.39 µg/m3 olarak ölçülüyor, bu da burayı sadece sakinler için değil, tüm ziyaretçiler için mükemmel bir yer haline getiriyor.
Wollongong, Avustralya
Bu Avustralya sahil şehri, yalnızca nefes kesici manzaralar değil, aynı zamanda temiz hava da sunuyor. Yıllık PM2.5 seviyeleri yaklaşık 4.51 µg/m3 ile dünyanın en az kirli şehirleri listesinde üst sıralarda yer alıyor.
Trondheim, Norveç
Trondheim, dünyadaki en az kirli şehirler sıralamasında bir başka gururlu İskandinav temsilcisidir. Ve bu, yılda yaklaşık 4,77 µg/m3 olan düşük PM2,5 seviyeleri sayesindedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün PM2.5'e uzun süreli maruz kalmanın 5 μg/m3 (metreküp hava başına 5 mikrogram) eşiğinin altında olması gerektiğini belirten sağlık temelli yönergeler yayınladığını belirtmekte fayda var. Ayrıca bakılmaya değer: DSÖ küresel hava kalitesi yönergeleri 2022.