Sağlıklı bir ev ortamında yaşamak, sağlığımızı ve ailelerimizin sağlığını korumak için çok önemlidir. Ne yazık ki, her gün maruz kaldığımız tüm kirleticiler nedeniyle iç mekan hava kirliliği seviyeleri genellikle dışarıdakinden çok daha yüksek olabilir.
Bu hava kirleticiler küçüktür, kokusuzdur ve tespit edilmesi zordur, ancak yine de zamanla ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Neyse ki evinizdeki hava kirletici miktarını azaltmak ve ailenizin sağlığını korumak için atabileceğiniz bazı basit adımlar var.
Bu kirleticilerden üçüne bakalım ve sağlığımız üzerindeki etkilerini en aza indirmek için neler yapılabileceğini görelim.
Formaldehit
Formaldehit, sunta, kontrplak ve sunta gibi preslenmiş ahşap ürünlerin yanı sıra kumaşlar, yapıştırıcılar ve yapıştırıcılarda yaygın olarak bulunan renksiz ve kokusuz bir gazdır. Solunduğunda gözlerin, burnun ve boğazın mukoza zarlarına zarar vererek yanma hissine, öksürüğe, hırıltıya ve nefes darlığına yol açabilir.
Uzun süreli maruz kalma ayrıca lösemi ve nazofaringeal kanser gibi belirli kanser türlerinin riskinde artışa yol açabilir. Formaldehit maruziyetini azaltmak için, formaldehit içeren ürünleri kullanımınızı sınırlayarak başlayın ve mümkün olduğunda bunları daha doğal alternatiflerle değiştirin. Preslenmiş ahşap ürünler veya temizlik malzemeleri gibi formaldehit içeren ürünlere sahip olmanız gerekiyorsa, bunları yaşam alanlarından uzakta, iyi havalandırılan bir alanda saklayın.
Uçucu Organik Bileşikler (VOC'ler)
Uçucu organik bileşikler, normal koşullar altında buharlaşan kimyasallardır. Boyalarda, cilalarda, aerosol spreylerde, temizlik malzemelerinde, böcek ilaçlarında, inşaat malzemelerinde ve oda spreylerinde bulunurlar. VOC'ler göz, burun ve boğaz tahrişine, baş ağrılarına, mide bulantısına, alerjik reaksiyonlara ve hatta yüksek konsantrasyonlarda organ hasarına neden olabilir.
İç ortam hava kalitenizi korumak için mümkün olduğunca doğal ve biyolojik olarak parçalanabilen temizlik ürünleri kullandığınızdan emin olun. VOC'leri havadan uzaklaştırmaya yardımcı olması için vantilatörleri de kullanabilirsiniz.
Partikül Madde
Partikül Madde veya PM, toz, duman, polen ve diğer zehirli maddeler dahil olmak üzere havadaki bir grup küçük partiküle verilen isimdir. Partikül maddeyi zamanla solumak solunum sisteminize zarar vererek nefes darlığına, göğüste sıkışmaya, öksürüğe, astım ataklarına veya kalp hastalığı riskinin artmasına neden olabilir.
İç mekan PM kaynakları arasında sigara dumanı, yemek buharı, sert kimyasallarla temizlik ve belirli yapı malzemeleri ve mobilyaların kullanımı yer alır. Bu parçacıklar içeride sıkışıp kaldıklarında, birikebilir ve kötü iç hava kalitesine katkıda bulunabilirler.
PM maruziyetini azaltmak için HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanmak, iç mekanlarda sigara içmekten ve mum yakmaktan kaçınmak ve daha az toksik olan temizlik ürünleri kullanmak önemlidir. Toz birikimini en aza indirmek ve küf oluşumunu azaltmak için nemi düşük tutmak da önemlidir.