Güneş altında bronzlaşmayı hepimiz seviyoruz. Peki bunun çok riskli ve dikkat edilmesi gereken bir süreç olduğunu biliyor muyuz?
Vücudun D vitamini üretebilmesi için biraz güneşe maruz kalması gerekir. Ancak güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına korunmasız maruz kalmak cilde, gözlere ve bağışıklık sistemine zarar verebilir. Bunun yanında, kansere de neden olabilir. Güneş yanığı ve aşırı UV ışığına maruz kalmak cilde ciddi zararlar verir. Bu hasar cilt kanserine veya erken cilt yaşlanmasına yol açabilir.
Bronzlaşma cilde ne yapar?
Bronzlaşma, cildin UV ışığına verdiği tepkidir. UV ışınları cilde ulaştığında cilt daha fazla melanin üretir. Melanin, bronzlaşmaya neden olan renktir (pigment).
Ultraviyole radyasyon nedir?
Güneşten gelen enerji, dünyaya görünür, kızılötesi ve ultraviyole (UV) ışınları olarak ulaşır.
Sadece UVA ve UVB ultraviyole ışınları yeryüzüne ulaşır. Dünyanın atmosferi UVC dalga boylarını emer. UVB ışınları, UVA'dan çok daha fazla cilt kanseri riskine neden olur. Ancak UVA ışınları yaşlanmaya, kırışmaya ve elastikiyet kaybına neden olur. UVA ayrıca cilt kanseri ve katarakt dahil olmak üzere UVB'nin zararlı etkilerini artırır.
Çoğu durumda, ultraviyole ışınları melanin ile reaksiyona girer. Bu güneşe karşı ilk savunmadır. Bunun nedeni, melaninin görevi ciddi cilt hasarına neden olan tehlikeli UV ışınlarını emmesidir. UV hasarının miktarı cildin melaninin sağlayabileceği korumayı aştığında güneş yanığı oluşur. Az miktarda güneşe maruz kalmak sağlıklı ve zevklidir. Ama fazlası tehlikeli olabilir. Güneş ışığına aşırı maruz kalmamak için önlemler alınmalıdır. Bu önleyici tedbirler, kanser riskini, cildin erken yaşlanmasını, katarakt gelişimini ve diğer zararlı etkileri azaltabilir.
Kendinizi güneşin zararlı ışınlarından nasıl koruyabilirsiniz?
Kendinizi güneşin zararlı etkilerinden korumanın en iyi yolu maruz kalmayı sınırlamak ve cildinizi korumaktır.
6 aylıktan büyük çocuklarda güneş yanığını önlemenin en iyi yolu, Amerikan Dermatoloji Akademisi'nin şu ipuçlarını takip etmektir: