Halılar; toz akarları, evcil hayvan tüyleri, deri döküntüleri, böcek alerjenleri, zararlı partiküller, kurşun, küf sporları, böcek ilaçları ve toz gibi kirleticileri bünyesinde hapsedebilir. Havadaki zehirli gazlar halılara yerleşen küçük parçacıklara yapışabilir. Bu kirleticiler süpürme ve hatta halıda yürümek gibi günlük aktiviteler esnasında havaya karışabilir.
Bunun yanında, çocukların halılardaki kirliliğe maruz kalma olasılığı daha yüksektir. Yerde oynayarak vakit geçirirler ve ellerini ağızlarına sokarlar. Eğer zeminde geniş bir alan halıyla kaplanırsa, iç mekan hava kirleticilerini ve alerjenleri uzaklaştırmak çok zor olabilir.
Ayrıca bazı yeni halılarda, halı altlıklarında ve bunları yere sabitlemek için kullanılan yapıştırıcılarda bulunan kimyasallar sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Bu kimyasallardan ve yapıştırıcılardan bazıları, koku ve kirletici maddeler yayan uçucu organik bileşiklerden (VOC'ler) üretilir.
Sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Evinizde Halı yerine sert yüzeyli parkeler ve dışarı çıkarılıp temizlenebilen kilimleri tercih edin. Bu mümkün değilse, Yüksek Verimli Partikül Hava (HEPA) filtresi bulunan bir süpürge ile haftada en az üç kez vakumlayın. Ancak vakumlama, çöken parçacıkları rahatsız ederek daha fazla kirliliğin havaya yayılmasına neden olabilir. Bu sebeple Hepa Filtre’li süpürge tercih ederken gerçek hepa filtreli olmasına özen gösterin ve özelliklerini iyi analiz edin. Halıları yılda bir kuru buharlı temizleme ile derinlemesine temizleyin. Küf olasılığını azaltmak için halıların uygun şekilde kurutulduğundan emin olun.
Mutfaklar, banyolar ve antreler her zaman halısız olmalıdır, çünkü bunlar sık sık nemlidir ve küf için iyi bir ortam sağlar. Eve giren kiri sınırlamak ve insanların ayakkabılarını kapının yanına koymaları için alan sağlamak için giriş yollarının dışında dayanıklı paspaslar kullanın.
Herhangi bir yapı ürününde olduğu gibi, yeni halı satın alıyorsanız, daha az VOC emisyonu salan bir halı seçin. Kurulumdan 72 saat önce halının açılmasını ve iyi havalandırılan bir alanda (örneğin temiz, kuru bir depoda) havalandırılmasını isteyin. Mümkünse, alan boşken halı döşettirin. Eğer yere sabitlemek konusunda ısrarkar iseniz, toksik olmayan ve düşük VOC içeren yapıştırıcıların kullanımını talep edin. Ardından, alana yerleşmeden önce 72 saat havalandırmaya izin verin.