Hava kirliliği, çevremiz ve sağlığımız da dahil olmak üzere hayatımızın çeşitli alanlarında kalıcı etkilere sahiptir. Günümüzde neden olabileceği hastalıkların daha çok farkındayız, ancak çoğumuz hala cildimizin durumunu da etkileyebileceğinin farkında değiliz. Çevre kirliliğinin cilt üzerindeki başlıca etkileri nelerdir ve bunlarla nasıl savaşabiliriz?
Hava kirliliği ve cilt
Cilt, insan vücudundaki en büyük organdır ve hava kirleticiler gibi çevresel stres faktörlerine karşı ilk koruma hattıdır. Belirli bir noktaya kadar onlarla savaşabilir, ancak bu tür kimyasallara tekrar tekrar ve uzun süreli maruz kalma, bir dizi yan etki yaratır. Ne yazık ki, cildimiz sürekli olarak çeşitli kirleticilerin saldırısına uğrar. En yaygın tahriş edici maddeler arasında uçucu organik bileşikler (VOC'ler), polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar), oksitler, ozon (O3), partikül madde (PM2.5 ve PM10) ve sigara dumanı bulunur.
Hava kirliliğine bağlı başlıca cilt hastalıkları
Cilt üzerindeki kirlilik etkilerinin aralığı oldukça geniştir. Susuz kalmaya, cilt mikrobiyomunun bozulmasına, cilt bariyerinin hasar görmesine, erken yaşlanmaya ve hatta cilt kanserine yol açabilir. Çoğu zaman akne, kontakt dermatit, egzama ve sedef hastalığı gibi mevcut cilt durumlarının kötüleşmesine neden olabilir.
Kirlilik cilt sağlığını nasıl etkiler?
Her cildin bakteri, mantar ve virüslerden oluşan kendi mikrobiyomu vardır. Bu mikroorganizmaların varlığı önemlidir ve zararlı maddelerle savaşmaya ve vücudun bağışıklık sistemini potansiyel tehlikeye karşı uyarmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, cilt sağlığını garanti eden mikrobiyomun dengede kalması gerekir. Büyüklüğü ve çeşitliliği bozulursa (örneğin hava kirliliği), zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasına neden olabilir. Sis neden tehlikelidir? Sis partikülleri ayrıca ciltte kalabilir ve bakterileri gözeneklerin içine hapsederek akne gelişimi için mükemmel bir ortam haline getirebilir. Bozulmuş bir mikrobiyom, alerjenleri dışarıda tutan koruyucu bir tabaka olan cilt bariyeri hasarına da katkıda bulunabilir.
Hava kirliliği ile mücadele
Cilt üzerindeki çevresel etkiler nasıl önlenir? En etkili yollardan biri, kirliliğin azaltılması ve hava kalitesinde genel bir iyileşme olacaktır. Ancak daha acil önlemler arasında hava kalitesinin izlenmesi ve kirlilik seviyesi çok yüksek olduğunda içeride kalınması yer alır. Üstelik C, E ve B3 vitaminleri gibi antioksidan içeren ürünlerin kullanımı, zararlı serbest radikallerin varlığını azaltabilir ve cilt üzerindeki kirlilik etkisini azaltabilir. Herhangi bir cilt bakımı, zararlı UVA ve UVB ışınlarını bloke edecek geniş spektrumlu güneş kremi ile birleştirilmelidir.