Genel

İç ve Dış Hava Kirliliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

İç ve Dış Hava Kirliliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Toplumun büyük çoğunluğu hava kirliliği konusunu ve bunun sadece iklime değil insan sağlığına olan etkilerini de biliyor. Ancak yine de pek çok insan, iç mekan hava kalitesinin bu kadar önemli olduğunun farkında değil gibi görünüyor. Peki, iç ve dış hava kirliliği arasındaki fark nedir?

İç ve dış hava kalitesi

İç hava nedir? Adından da anlaşılacağı gibi, ister kamusal ister özel olsun, kapalı alanlarda bulunan havayı ifade eder. Buna evler, apartmanlar, ofisler, araba iç mekanları, okullar, hastaneler, müzeler, toplu taşıma ve diğer alanlar dahildir. Ne yazık ki, iç mekan havası da kirliliğe karşı hassastır ve çalışmaların gösterdiği gibi, varlığı dış havadakinden 8 kat daha fazla olabilir! Bu bilgi, insanların zamanlarının yaklaşık %80 ila 90'ını iç mekanlarda geçirdiklerini öğrendiğimizde özellikle endişe vericidir.

İç ortam havası ve dış ortam hava kirliliği

Bu, içeride bile dışarıdaki ile tamamen aynı kirliliği soluduğumuz anlamına mı geliyor? Şart değil. Elbette bazı dış ortam kirleticileri içeriye de sızabilir, ancak çoğu zaman iç ve dış hava kirliliği arasında önemli bir fark vardır. Dışarıda, karbon monoksit, ozon, kurşun, nitrojen dioksit, kükürt dioksit gibi bileşikler ve farklı boyutlardaki partikül maddelerle uğraşmak zorundayız.

İç ortam hava kirliliği kaynakları

Tabii ki, iç mekanlarda farklı hava kirliliği türleri vardır. Toz, küf, mantar sporları, pişirme gazları ve sigara dumanı gibi olanları iyi bilinir. Bununla birlikte, çoğu evde bulunan mobilyalar, boyalar, yapıştırıcılar, vernikler, kaplamalar ve inşaat malzemeleri gibi diğer kirlilik kaynakları şaşırtıcı olabilir. Kirlilik ayrıca temizlik ve kişisel bakım ürünleri, çamaşır deterjanları veya mumlar gibi sayısız günlük nesneden de gelebilir. Bu kimyasal maddelerin tümü, tüm tipik iç mekan hava kirleticilerini içeren bir grup olan VOC'lerin (Uçucu Organik Bileşikler) bir parçasıdır. VOC'ler solunum problemlerine, akciğer fonksiyonlarında azalmaya, astıma ve diğer birçok sağlık sorununa neden olabilir.

İç hava kalitesi ve dış hava kalitesi

Öyleyse daha da kötüsü - iç mekan hava kirliliğine karşı dış hava kirliliği? Herhangi bir kirliliğin sağlığımız üzerinde zararlı etkileri olabilir, ancak zamanın yaklaşık %80 ila 90'ında soluduğumuz havanın kalitesi bizim için özellikle önemli olmalıdır. İç hava kalitesi nasıl iyileştirilir? Kapalı alanların havalandırılması, hava temizleyicilerin kullanılması ve kirlilik kaynağı olabilecek ürünlerin sayısının azaltılması ile iç mekan hava kalitesinin iyileştirilmesi sağlanabilir.

Kategoriler

Menü

Müşteri Hizmetleri

0212 210 99 14

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır