Dünya Sağlık Örgütü "WHO)"nun yaptığı araştırmaya göre, her 10 insandan 9'u, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşıyor.
Dünya nüfusunun yüzde 92'sinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği hava kirlilik sınır değerlerinin üzerinde olduğu bölgelerde yaşadığı biliniyor. Hazırlanan raporda, dünyada her yıl 6,5 milyon kişinin dış ve iç ortamdaki hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.
HAVA KİRLİLİĞİNİN VE KÜRESEL ISINMANIN EN ÖNEMLİ SEBEBLERİNDEN BİRİ FOSİL YAKIT KULLANIMI
Havada bulunan kirletici maddeler akciğer kanseri, kalp krizi, felç, çocuklarda gelişim bozukları ve astım gibi hastalıklara sebebiyet veriyor. Bunun yanında hava kirliliği; akut solunum enfeksiyonlarına yakalanma risklerinin en önemli etkenlerinden biri olarak gösteriliyor. Fosil yakıtlar hava kirliliği haricinde küresel ısınmaya da yol açan sebeblerin başında yer alıyor.
HER 10 ÖLÜMDEN BİRİNE HAVA KİRLİLİĞİ SEBEP OLUYOR
Dünya Sağlık ÖrgütüNDE görev yapan Dr. Maria Neira (Toplum Sağlığı Direktörü), raporda yayımlanan yazısında, "Dünya üzerinde birçok şehirde hava kirliliği son yıllarda büyüyen bir tehdit haline geldi. Günümüzde hem iç mekan hem de dış mekan hava kirliliği sağlığın en büyük çevresel riski olarak göze çarpıyor. Buna bağlı olarak yıllık her 10 ölümden biri de hava kirliliği nedeniyle gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.
İÇ ORTAM HAVA KİRLİLİĞİ ÇÖZÜMÜ
Bilinenin aksine iç ortam hava kirliği dış ortamlara göre 5 ila 20 kat arası daha kirli olabilir. Bunun en temel sebebleri: