Genel

TEMİZ HAVA

TEMİZ HAVA

Partiküller, kükürt dioksit, azot oksitler, virüs, mikrop ve akar gibi kirleticilerin bulunmadığı, oksijen oranı yüksek havayı “Temiz Hava” olarak tanımlayabiliriz. Peki temiz hava sağlığımız açısından neden bu kadar önemlidir?

 

Günümüzde insanların %50’sinden fazlası şehirlerde yaşıyor ve bu oranın 2050 yılında %66’ya çıkması bekleniyor. Dünyada her yıl 8 milyon insan hava kirliliği sebebiyle erken ölüyor. Türkiye’de de Dünya Sağlık Örügütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların üzerinde kirli hava soluyoruz ve yine (DSÖ), hava kirliliğini kanserin en önemli çevresel nedeni ilan etmiş durumda.

 

Kirli havanın içinde; insan sağlığına ve diğer canlılara zarar verecek seviyede istenmeyen madde bulunur. Çoğu zaman farketmediğimiz parçacık maddeler, kükürt dioksit, azot oksitler, ozon gibi gazlar ve sağlığa zararlı bir çok madde soluduğumuz havayı kirletir.

 

Şehir hayatının yol açtığı hava kirliliği, düşündüğümüzün aksine sadece açık alanlarda değil, daha yüksek oranda iç mekanlarda tehlike arz ediyor. İç mekan hava kalitesi seviyelerini ölçen sensörlere sahip bir robot olan “DIYA One Wellness Robot”un yaratıcısı Ramesh Caussy (İngiltere)’in Küresel Sağlık Zirvesi'nde izleyicilere söylediği gibi iç ortam havası, dış ortam havasından 10 kat daha kirli olabiliyor. Bu oran, diğer bir çok ölçümde 50 kata kadar çıkabiliyor.

 

Peki kirleticilerden uzak, temiz hava neden sağlığımız için bu kadar önemli ve temiz hava soluyabilmek için neler yapabiliriz?

 

Temiz hava sindirim sistemi için son derece faydalıdır. Yiyecekleri daha etkili bir şekilde sindirmenize yardımcı olur. Bunun yanında, mutluluk hormonu olan serotonin miktarı, yüksek oksijen ile artar. Bu sayede mutluluk ve iyi olma hissi de daha fazlalaşır.  Yaşamsal açıdan son derece öneme sahip olan akciğerlerimiz temiz havanın etkisiyle temizlenir. Aldığımız her solukta  vücüdumuzdaki toksinlerin atılmasını sağlar. Ayrıca kirleticilerden uzak, temiz bir hava enerji düzeyimizi artırır ve zihnimizi keskinleştirir.

 

Şehirden uzak, yüksek hava kalitesinde alanlarda yürüyüş yapmak, ormanlık alanlarda tatile çıkmak, iç mekanlarda bitki yetiştirmek ve hava temizleme cihazları kullanmak, egzersiz yaparak kan dolaşımını hızlandırmak ve solunan havadaki oksijenden daha fazla faydalanmak sağlığımızı iyi tutmanın ve hava kirleticilerinin etkilerinden kurtulmanın önemli ipuçlarındandır.

Kategoriler

Menü

Müşteri Hizmetleri

0212 210 99 14

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır