İç hava kalitesinin (İHK) önemi, COVID-19 salgını nedeniyle küresel bir endişe haline gelmişti. Bununla birlikte, İHK, üretim tesislerinde her zaman bir sorun olmuştur ve çalışanların güvenliğini sağlamak mevzuata göre de bir zorunluluktur.
İç Hava Kalitesi Nedir?
İç hava kalitesi, binaların ve yapıların içindeki ve çevresindeki hava kalitesini ve bunun bina sakinlerinin sağlık ve konforunu nasıl etkilediğini ifade eder. İşyerinde, iç ortam havası, bir kişinin refahını ve işte çalışma yeteneğini etkileyebilir. Sıcaklık, nem, dış hava miktarı, küf ve havadaki kirleticilerin tümü İHK'ya etki eder. İnsanlar, maruz kaldıktan hemen sonra veya yıllar sonra iç mekan hava kirleticilerinin sağlık üzerindeki etkilerini yaşayabilirler.
İç Hava Kalitesi Neden Önemlidir?
Bir referans noktası olarak, sağlığımızı korumak için her gün iki litre temiz suya ihtiyacımız olduğunu düşünün, ancak her gün 15.000 litreden fazla hava soluyoruz. EPA, Amerikalıların zamanlarının yaklaşık yüzde 90'ını, kirletici seviyelerinin dış mekan seviyelerinden iki ila beş kat daha yüksek olabileceği iç mekanlarda geçirdiğini söylüyor. EPA, sürekli olarak iç mekan hava kirliliğini halk sağlığına yönelik en önemli beş çevresel risk arasında sıralamaktadır. OSHA, zararlı tozlara, sislere, dumanlara, sislere, gazlara, buharlara, spreylere ve yetersiz oksijen seviyelerine karşı korunmak için ABD genelindeki işyerlerinde milyonlarca işçinin solunum cihazı takması gerektiğini belirtiyor.
Tesisinizde İç Hava Kalitesi Sorunu Var mı?
Siz ve meslektaşlarınız, zayıf İHK'ya o kadar alışmış olabilirsiniz ki, kanıt arayana kadar sorunun farkında olmayabilirsiniz. Profesyonel hava kalitesi testi sağlamak için bir satıcıyla sözleşme yapmak, kirleticileri tanımlamanın ve havanızın OSHA'nın havadaki kirleticiler için izin verilen maruz kalma sınırı (PEL) eşiklerini aşıp aşmadığını belirlemenin en iyi yoludur.
Ekibiniz ayrıca zeminlerde, kirişlerde ve düz yüzeylerde toz olup olmadığını kontrol edebilir. İşlemleriniz sis, yani havada uçuşan ıslak parçacıklar üretiyorsa, nemli duvarlar, yüzeyler ve zeminler arayın. Ayrıca küf veya yanık kokularını koklamak için burnunuzu kullanın.
Kötü İç Hava Kalitesi ve Sağlık Sorunları İlişkisi
Zayıf İHK semptomları, soğuk algınlığı, alerji ve grip gibi diğer hastalıklarla kolayca karıştırılabilir. Sağlıksız İHK, baş ağrısı, öksürme, hapşırma, göz tahrişi, baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk, cilt tahrişi ve solunum veya sinüs tıkanıklığına neden olabilir. Ancak bu rahatsızlıkları İHK'ya bağlamak zor olabilir. Çalışanlar tesisten ayrıldıktan sonra iyileşme fark ederse, bu belirtiler işyerindeki zayıf İHK ile ilgili olabilir. Bununla birlikte, solunum yolu hastalıkları, kalp hastalığı ve kanser gibi sağlıkla ilgili daha ciddi sorunlar, maruziyet meydana geldikten yıllar sonra ortaya çıkabilir.
Ayrıca yüzeylere çöken sis ve tozlar da kayma tehlikesi oluşturur. Ve yüzeylerdeki toz, bir ateşleme kaynağı ile temas ederse patlamaya neden olabilir.
PM1 Nedir?
PM, partikül maddeyi ifade eder. PM1 partikülleri, 1 mikrondan daha küçük çapta son derece incedir. Boyutları insan saçının çapından 70-100 kat daha küçüktür. PM1 partikülleri akciğerler tarafından filtrelenemez ve kan dolaşımınıza girebilir. Solunum hastalıkları, kalp hastalıkları ve kanser, maruziyetten yıllar sonra ortaya çıkabilir.
İHK Ekipmanları Nasıl Etkiliyor?
Yetersiz İHK, ekipmanı da etkiler ve onarım veya değiştirme beklerken aksama süresine neden olabilir. Bu da teslimat gecikmeleri nedeniyle üretim kesintisine, gelir kaybına veya memnun olmayan müşterilere yol açar.
Zayıf İHK ile ilgili yaygın bir sorun, HVAC sisteminize giren partiküllerin daha sıkı ve daha az verimli çalışmasına ve kirli havayı tesise geri döndürmesine neden olmasıdır. İşleme katında üretilen ve kontrol edilmeyen toz, HVAC sistemi ve hatta yaya trafiği yoluyla bitişik üretim dışı alanlara gidebilir.
Toz birikmesi, elektrikli cihazların aşırı ısınmasına ve röle ve anahtarlardaki temasın azalmasına neden olabilir. Az miktarda nemle birleşen toz, aşınmaya neden olduğu için hayati ekipman bileşenlerini, özellikle elektrik motorlarını aşındırabilir.
İç Hava Kalitesini Nasıl İyileştirebilirsiniz?
Üretim süreçleri tarafından üretilen tozun kontrol edilmesi, iyi bir iç hava kalitesi sağlamak için kritik öneme sahiptir. Kartuş tipi filtrelere sahip yüksek verimli bir toz toplayıcı yardımcı olabilir, ancak partikülleri etkin bir şekilde filtrelemek ve iç ortamı daha güvenli hale getirmek için uygulamanıza, prosesinize ve toz özelliklerine göre özel olarak tasarlanmalıdır.
İş için doğru filtre ortamını kullanmak, sağlıklı İHK elde etmede önemli bir husustur. Kuru toz toplamada temel olarak iki tip filtre malzemesi vardır. Birincisi, selüloz adı verilen dokunmamış bir selülozik karışımdır. Sonra, spunbond olarak adlandırılan sentetik bir polyester veya bir polyester silikon karışımı vardır. Medya ayrıca, filtrelerin ve toz toplayıcının genel performansını ve ayrıca sistemin ömür boyu toplam sahip olma maliyetini etkileyen farklı verimlilik seviyelerine sahiptir.
Uygulama ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, toz salınımına ve verimliliğe yardımcı olmak için özel olarak işlenmiş medya kullanabilirsiniz. Örneğin, statik olarak yüklü toz veya plastik toz için en iyi ortam karbon emprenyelidir. Kaynak işlemleri veya plazma ve lazer tabla işlemleri gibi kıvılcım oluşturan uygulamalar, yangın geciktirici ortam gerektirebilir. Yapışkan ve nemi emen higroskopik tozlar için iyi bir çözüm, spunbond medyadır.
İç hava kalitenizi iyileştirici çözümler için bizi arayabilirsiniz.